Igangværende projekter
Her kan du læse om Center for Læseforsknings aktuelle forskningsprojekter:
Brobygning mellem Ordblindetesten og ”Elbros ordlister”
På vegne af Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (STUK) indsamler centeret i marts-juni 2025 aktuelle resultater fra Ordblindetesten. Personer med ansvar for at afvikle Ordblindetesten opfordres til at supplere afviklingen med tre korte prøver af højtlæsning (bl.a. ”Elbros Ordlister”) og at dele resultaterne med os. Formålet er, at man ud fra prøver af højtlæsning skal kunne vurdere, hvornår det er relevant at gennemføre Ordblindetesten. Hvis du har mulighed for at bidrage til indsamlingen, så skriv til os på adressen ordblindetest@hum.ku.dk.
Tidlig opsporing og indsats mod ordblindhed
Projektet har to formål:
- at udvikle, afprøve og dokumentere redskaber til opsporing af elever i risiko for ordblindhed i 2. klasse med henblik på at lukke det nuværende hul i testsystemet mellem Ordblinderisikotesten (0.-1. klasse) og Ordblindetesten (fra foråret 3. klasse), og
- at udvikle og afprøve individuelt tilpassede undervisningsforløb til elever i risiko for ordblindhed i 1. klasse – og at dokumentere betydningen af sådanne forløb for elevernes læse- og staveudvikling, motivation og selvopfattelse både på kort og langt sigt.
I projektets hovedundersøgelse følges en stor gruppe elever fra slutningen af 0. til foråret 3. klasse. Som opfølgning på et bekymrende resultat af Ordblinderisikotesten deltager elever fra forskellige skoler i individuelt tilpassede undervisningsforløb, som placeres i løbet af 1. klasse og gennemføres i små grupper. Disse undervisningsforløb bygger på den nyeste internationale forskning i tidlig indsats og udvikles i en forundersøgelse i samarbejde med læsevejledere og deres elever. I hovedundersøgelsen sammenlignes elevernes udbytte af undervisningsforløbene på både kort og langt sigt med udviklingen blandt andre elever i risiko for ordblindhed. Hvis materialer og metoder viser de forventede positive egenskaber, gøres de tilgængelige for alle efter projektets afslutning. Dermed vil de kunne bruges med kendt sandsynlighed for gode resultater på alle landets skoler.
Projektet er støttet af Egmont Fonden og forløber over perioden 2020-2025. Det forankres ved Center for Læseforskning på Københavns Universitet og gennemføres af Anna Steenberg Gellert, Carsten Elbro, Dorthe Klint Petersen, Ina Borstrøm og Mads Poulsen.
Følger af læsevanskeligheder i voksenlivet
Maria Buck-Jensen har fra 2024 været tilknyttet Center for Læseforskning som ph.d.-stipendiat. Ph.d.-projektets formål er at gøre os lidt klogere på de følger som en læsevanskelighed som ordblindhed kan give i voksenlivet. Læs mere her.
Støtte til elever med læsevanskeligheder
Det generelle sigte med projektet er at opnå øget viden om, hvordan man bedst hjælper elever med læsevanskeligheder til at blive bedre læsere. Et delprojekt undersøger betydningen af dygtige lærere og ressourcestærke forældre. Et andet delprojekt undersøger betydningen af varierende indhold i læsevejlederuddannelsen. Et tredje projekt undersøger betydningen af materialerne i læseundervisningen. Projektet bygger på registerdata, som giver muligheder for at koble lærere med elever (på tværs af fag) og følge den enkelte elev og lærer over tid. Desuden bygger det på nyindsamlede data om indholdet af læsevejlederuddannelsen og om kommunernes indsats over for elever med læsevanskeligheder.
Projektansvarlig: professor Nicolai Kristensen fra VIVE, Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd
Støttet af: Det Frie Forskningsråd.
Kontakt: Carsten Elbro
Syntaksforståelsens betydning for læseforståelse
God læseforståelse forudsætter blandt mange ting god syntaksforståelse, dvs. at man kan uddrage information af den rækkefølge ord står i. Fx er det ordrækkefølgen, der formidler overraskelsen, at det var pigen, der løftede, i sætningen ”Den stærke mand blev løftet af den spinkle pige”.
Selv børn, som kender betydning af de enkelte ord i sætningen, kan gå glip af overraskelsen, fordi de ikke fanger informationen i ordrækkefølgen.
Projektet har til formål at undersøge, hvor væsentlig en faktor syntaksforståelse er i de vanskeligheder nogle skolelever kan have med læseforståelse, hvordan syntaksforståelsesfærdigheder udvikler sig, og om man med fordel kan understøtte syntaksforståelse gennem særligt tilrettelagt undervisning.
Projektansvarlig: Mads Poulsen, lektor, ph.d.
Regional prosodi
Holger Juul leder dette projekt som sammenligner prosodiske træk i udtalen (tonegang, vokallængde, stød m.m.) hos unge i Danmarks fem største byer.
Projektet er støttet at Ulla og Børge Andersens Fond for Sprogvidenskabelig Forskning.