Forskning

På Center for Læseforskning forsker vi i alt, hvad der har med læse- og stavefærdigheder at gøre. Her på siden kan nu læse nærmere om vores igangværende og tidligere projekter.

Igangværende projekter

 

 

 

På vegne af Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (STUK) indsamler centeret i marts-juni 2025 aktuelle resultater fra Ordblindetesten. Personer med ansvar for at afvikle Ordblindetesten opfordres til at supplere afviklingen med tre korte prøver af højtlæsning (bl.a. ”Elbros Ordlister”) og at dele resultaterne med os. Formålet er, at man ud fra prøver af højtlæsning skal kunne vurdere, hvornår det er relevant at gennemføre Ordblindetesten. Hvis du har mulighed for at bidrage til indsamlingen, så skriv til os på adressen ordblindetest@hum.ku.dk

 

Projektet har to formål:

  1. at udvikle, afprøve og dokumentere redskaber til opsporing af elever i risiko for ordblindhed i 2. klasse med henblik på at lukke det nuværende hul i testsystemet mellem Ordblinderisikotesten (0.-1. klasse) og Ordblindetesten (fra foråret 3. klasse), og
  2. at udvikle og afprøve individuelt tilpassede undervisningsforløb til elever i risiko for ordblindhed i 1. klasse – og at dokumentere betydningen af sådanne forløb for elevernes læse- og staveudvikling, motivation og selvopfattelse både på kort og langt sigt.

I projektets hovedundersøgelse følges en stor gruppe elever fra slutningen af 0. til foråret 3. klasse. Som opfølgning på et bekymrende resultat af Ordblinderisikotesten deltager elever fra forskellige skoler i individuelt tilpassede undervisningsforløb, som placeres i løbet af 1. klasse og gennemføres i små grupper. Disse undervisningsforløb bygger på den nyeste internationale forskning i tidlig indsats og udvikles i en forundersøgelse i samarbejde med læsevejledere og deres elever. I hovedundersøgelsen sammenlignes elevernes udbytte af undervisningsforløbene på både kort og langt sigt med udviklingen blandt andre elever i risiko for ordblindhed. Hvis materialer og metoder viser de forventede positive egenskaber, gøres de tilgængelige for alle efter projektets afslutning. Dermed vil de kunne bruges med kendt sandsynlighed for gode resultater på alle landets skoler.

Projektet er støttet af Egmont Fonden og forløber over perioden 2020-2025. Det forankres ved Center for Læseforskning på Københavns Universitet og gennemføres af Anna Steenberg Gellert, Carsten Elbro, Dorthe Klint Petersen, Ina Borstrøm og Mads Poulsen.

Læs mere om projektet.

 

 

Maria Buck-Jensen har fra 2024 været tilknyttet Center for Læseforskning som ph.d.-stipendiat. Ph.d.-projektets formål er at gøre os lidt klogere på de følger som en læsevanskelighed som ordblindhed kan give i voksenlivet. Læs mere her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

God læseforståelse forudsætter blandt mange ting god syntaksforståelse, dvs. at man kan uddrage information af den rækkefølge ord står i. Fx er det ordrækkefølgen, der formidler overraskelsen, at det var pigen, der løftede, i sætningen ”Den stærke mand blev løftet af den spinkle pige”.

Selv børn, som kender betydning af de enkelte ord i sætningen, kan gå glip af overraskelsen, fordi de ikke fanger informationen i ordrækkefølgen.

Projektet har til formål at undersøge, hvor væsentlig en faktor syntaksforståelse er i de vanskeligheder nogle skolelever kan have med læseforståelse, hvordan syntaksforståelsesfærdigheder udvikler sig, og om man med fordel kan understøtte syntaksforståelse gennem særligt tilrettelagt undervisning.

Projektansvarlig: Mads Poulsen, lektor, ph.d.

Se projektets hjemmeside.

 

 

Holger Juul leder dette projekt som sammenligner prosodiske træk i udtalen (tonegang, vokallængde, stød m.m.) hos unge i Danmarks fem største byer.

Projektet er støttet at Ulla og Børge Andersens Fond for Sprogvidenskabelig Forskning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afsluttede projekter 

Dansk skriftsprog

  • Center for Læseforskning har udviklet søgefunktionen Bogstavlyd der giver mulighed for at undersøge forholdet mellem bogstaver og lyde i dansk. Hvilke bogstaver svarer til hvilke lyde – og hvor ofte? Bogstavlyd henvender sig til sprogforskere, dansklærere og andre med interesse for dansk sprog.

Børn, indskoling

  • Årsagssammenhænge mellem vanskeligheder med at drage inferenser (slutninger) og vanskeligheder med læseforståelse. Projektet har til formål at undersøge årsagssammenhænge mellem inferensfærdigheder og læseforståelse blandt elever i Taiwan. Det skal blandt andet vurdere betydningen af ordkendskab (ordforråd, benævnelseshastighed, ordassociationer m.v.) for såvel inferensfærdigheder som læseforståelse. Det spænder over både indskoling og 8-12-åriges læsning. Projektet forløb i 2017-2020.Projektansvarlig: professor Yuhtsuen Tzeng. Støttet af: Taiwan Ministry of Science and Technology. Kontakt: Carsten Elbro

  • Identifikation af læsevanskeligheder blandt grønlandske elever i 1.-3. klasse. Projektet udvikler og afprøver testredskaber der skal gøre det muligt at følge udviklingen af skriftsproglige færdigheder blandt grønlandske elever i indskolingen og at identificere elever med mulig ordblindhed. Projektet er ledet af Uddannelsesstyrelsen i Nuuk og løber foreløbig frem til efteråret 2020. Mads Poulsen og Holger Juul er tilknyttet projektet som konsulenter.
  • Development of speed in reading ("stjerneprojekt") Finansieret af Københavns Universitet, program of excellence. Forsker: Center for Læseforskning.

3. - 6. klasse

  • Kortlægning af indsatser organiseret i små grupper for elever med læsevanskeligheder i 3.-6. kl. Hanne T. Daugaard og Carsten Elbro udarbejdede i 2021 en systematisk oversigt over relevante effektundersøgelser af høj pålidelighed. Kortlægningen blev gennemført for Nationalt Videnscenter og Undervisningsministeriet.
  • Årsagssammenhænge mellem vanskeligheder med at drage inferenser (slutninger) og vanskeligheder med læseforståelse. Projektet har til formål at undersøge årsagssammenhænge mellem inferensfærdigheder og læseforståelse blandt elever i Taiwan. Det skal blandt andet vurdere betydningen af ordkendskab (ordforråd, benævnelseshastighed, ordassociationer m.v.) for såvel inferensfærdigheder som læseforståelse. Det spænder over både indskoling og 8-12-åriges læsning. Projektet forløb i 2017-2020. Projektansvarlig: professor Yuhtsuen Tzeng. Støttet af: Taiwan Ministry of Science and Technology. Kontakt: Carsten Elbro

  • Skriftsproglige færdigheder hos børn med høretab. Projektet undersøger niveauet af læse- og stavefærdigheder hos elever med høretab som er inkluderet i den almindelige undervisning på 4.-5. klassetrin. Der gennemføres et testprogram i foråret 2020. Holger Juul er konsulent for projektet, der ledes af Ole Dyhrberg Andersen fra Center for Døvblindhed og Høretab, Aalborg.

  • Fra undervisning til selvindlæring. Veje til at fremme tilegnelsen af nye ord under selvstændig læsning på mellemtrinnet. Finansieret af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (folkeskoledonation). Forsker: Holger Juul og Center for Læseforskning.
      
  • Undervisning og testning af skoleelever med begrænset dansk ordkendskab - En undersøgelse af korttids- og langtidseffekterne af forskellige typer ordkendskabsundervisning samt af forudsigelsesværdien af dynamisk ordkendskabstestning. Finansieret af Trygfonden. Forsker: Anna Steenberg Gellert i samarbejde med Elisabeth Arnbak (DPU, Århus Universitet) og Carsten Elbro (Københavns Universitet) samt en række skoler med en relativt høj andel af tosprogede elever.

7. - 10. klasse

Unge og voksne

Voksne